Skip to main content

Webinar 11 oktober 2024

Att möta omställningen inför nya socialtjänstlagen

Den nya socialtjänstlagen, som förväntas träda i kraft sommaren 2025, medför att våra kommuner behöver göra en omställning för att möta kraven som den nya lagen innebär.

Det kommer behövas en flexiblare schemaläggning och för att undvika succesivt ökade kostnader och ett ökat vikarieberoende krävs effektiva bemanningslösningar.

När det gäller hur lagen kan påverka schemaläggning inom socialtjänsten i svenska kommuner finns det flera faktorer att beakta:

  1. Ökad efterfrågan på flexibilitet: Lagen betonar mer personanpassade och förebyggande åtgärder, vilket innebär att vårdgivare kan behöva anpassa scheman oftare baserat på förändrade behov hos klienterna. Detta kräver mer dynamiska schemaläggningssystem för att kunna hantera snabba förändringar i efterfrågan.
  2. Förändrad användning av arbetskraften: Med möjligheten att erbjuda hjälp utan individuell bedömning kan behovet av mer flexibel och realtidsbaserad personalplanering öka, särskilt inom hemtjänsten. Detta kommer ställa nya krav på hur vi arbetar med schema och bemanning.
  3. Anpassning till regeländringar: Nya regler kan ge ytterligare strikta begränsningar i samband med de nya kraven på dygns och veckovila då dessa begränsar personalgruppens flexibilitet.Kommunerna kommer behöva anpassa sina schemaläggningsprocesser för att säkerställa att de uppfyller dessa nya krav.

 

Riskerna med att inte agera i tid för att möta omställningen kommer kunna bli ökad användning av vikarier, vilket i sin tur leder till ökade kostnader och påverkan på kvalitén i vårdinsatserna.

På RLDatix har vi både systemstödet i Time Care systemen och en konsultorganisation som kan stödja er i detta.

Lyssna på detta Webinar där vi pratar om HUR vi på RLDatix kan hjälpa ER i arbetet med omställningen

 

När: 11 Oktober

Tid: 10:00 – 11:00

Plats: Zoom

Registrera dig här

Webinaret är kostnadsfritt